Topuk dikeni adale rahatsızlığıdır. Ayakta esnek olması gerek adalenin esneklik özelliğini kaybetmesi ile oluşan bir hastalıktır. Bu yazımızda sizlere topuk dikeni tedavisi için müthiş bir tarifimiz var.
Ayak tabanında bulunan kas yürüme esnasında yayılım göstermek zorundadır. Bu kas sayesinde yürüme ya da diğer aktivitelerde ağırlık yere verilir. Bu kas esnemediği zaman ağrı, oluşarak kanamalara sebebiyet verir. Zamanla kalınlaşma meydana gelir. Ayakta oluşan sert çıkıntı şeklindeki görüntüden dolayı rahatsızlığa topuk dikeni denir. Röntgen çekilerek anlaşılabilir.
Bu Yazımızda Neler Var :
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
- Yürürken şekil bozukluğuna neden olur.
- Gece boyunca ağrı topuklarda toplandığı için sabah saatlerinde ağrı meydana çıkar. Yere basıldığında ayak topuk tabanında ağrı oluşur. Yürüdükçe ağrı dağılır ve azalır.
- Gün içerisinde oturup kalktığımızda hemen toparlanamayıp ayakta ağrı meydana geliyorsa topuk dikeni olduğunun habercisidir.
- Ayak dinlendirilse de ağrı geçmez.
- Ayak dokusunda iltihap oluşmuş ise iyileşene kadar ağrı dinmeyecektir. İlk olarak iltihabın iyileştirilmesi gerekir.
Topuk Dikeni Kimlerde Görülür?
Topuk dikeni tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Ancak merak edilen bir diğer soru bu rahatsızlık en fazla kimlerde görülür olmaktadır.
- Hem bayanlarda hem de erkeklerde eşit olarak görülen bir rahatsızlıktır.
- Kilolu insanlarda zayıf insanlara göre görülme sıklığı daha fazladır. Obezler risk altında olan guruplardır.
- Sporcularda bu rahatsızlığa rastlama ihtimali daha yüksektir.
- Yanlış ayakkabı kullanımından kaynaklanan topuk dikeni rahatsızlığı kadınlarda daha yüksek oranda görülür. Ayağı sıkan dar ve yüksek topuklu ayakkabılar bu soruna neden olmaktadır.
- Yaşlılarda görülme ihtimali daha yüksektir. Yaşlılıkla beraber topuktaki yağ yastıklarının incelmesi ile beraber ayak tabanı esnekliğini kaybeder.
- Yürüme bozuklukları da topuk dikenine sebebiyet verir.
- Ayakta çok kalan insanlarda risk gurubu içerisindedir.
- Ani ve hızlı bir şekilde vücudu yoranlarda görülen bir hastalıktır. Ayak tabanını etkileyecek derece de uzun yürüyüş yapanlarda görülme ihtimali daha yüksektir.
- Aşırı ağır yük taşıyan meslek guruplarında görülen bir rahatsızlıktır.
- Şeker hastalarında ve düztaban olanlarda da görülen bir hastalıktır.
Topuk Dikeni Tedavisi ve Koruyucu Önlemler
- Ayakkabı alırken ortopedik, kaliteli ve ayak sağlığına uygun ayakkabı alınmalı. Bayanlar dolgu topuk ayakkabıları tercih etmelidir. Tabanı set olan ayakkabı alımından kaçınılmalıdır.
- Hızlı spor aktivitelerinden kaçınmak gerekir. Bunun yerine sporu günlere eşit bölerek yapmak beden ve ruh sağlığı açısından daha etkilidir.
- Fazla kilolar sadece ayakları değil tüm bedeni gereksiz yere yorduğu için, aşırı kilodan kaçınmak gerekir. Zayıf bir beden ayakları da rahatlatacaktır.
- Eğer topuk dikeni varsa topuğu desteklemek için topuk yastığı yerleştirilir.
- Bitkisel ürünlerde yan tedavi olarak uygulanır. Ballı viks etkili bir tedavi yöntemidir. Oldukça basit ve zaman almayan bir özelliğe sahiptir.
Geçmeyen Topuk Dikeni İçin Ballı Viks Tarifi
- 1 kutu viks
- Bal
- Çukur bir kâse
- Derin bir kova (kovanın içerisine ayaklar rahat bir şekilde sığmalı)
- Sıcak su
- Streç film
- Eski bir çift çorap
Tedavi İçin Ballı Viks Uygulanışı
Çukur bir kâsede 1/3 bal ile 2/3 viks karıştırılır.
Su ayağın dayanacağı sıcaklıkta ısıtılır. Kovanın içerisine kaynamış olan su konulur. Ayaklar bileğe kadar suya gömülür. (Hatta bileklerin üzerini de geçebilir.) Sıcaklık seviyesini düşürmemek için gerekirse arada sıcak su takviyesi yapılır.
Ayaklar suyun içerisinde 30-40 dakika kadar bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra ayaklar iyice kâğıt havlu ile kurulanır. Zaman kaybetmeden ballı viks karışımı güzel bir şekilde ayaklara sürülür.
Streç film ile ayaklar hava almayacak şekilde sarılır. Üzerine eski bir çorap giyilir. Karışım gece boyunca ayaklarda olması gerekir. Sabah olduğunda yıkanarak günlük aktivitelere devam edilir. Bu işleme 3, 5 ya da 7 gün arasında devam edilebilir.